احمد علیرضابیگی:
خدمت سربازی به سبک فعلی باعث تبعیض شده است/ باید طرح‌های سپاه دانش، سپاه ترویج و سپاه بهداشت را احیا کنیم
عضو کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور در مجلس گفت: متاسفانه آنچه که امروز به عنوان خدمت سربازی برای همگان در حال اجرا است انسجام و یکپارچگی سال‌های گذشته را ندارد، بلکه تبعیض‌های صورت گرفته، باعث شکل گرفتن اعتراض‌های عمومی شده است.






مدت‌هاست که برخی سخن از طرح سربازی حرفه‌ای را بر زبان می‌آورند، اما به نظر می‌رسد این موضوع که موضوع کلانی هم بشمار می‌آید با چالش‌های امنیتی روبروست.

یکی از اصلی‌ترین نظرات موافقان طرح سربازی حرفه‌ای این است که کشور سال‌هاست در جنگ اقتصادی قرار گرفته و باید فضایی را آماده کرد تا بتوان از دو سال خدمت سربازی جوانان به بهترین شکل برای مقابله با تحریم‌ها استفاده کرد.

از طرفی، عده‌ای که مخالفان این طرح هستند و قطعاً قدرت تصمیم‌گیریشان هم بالاتر است می‌گویند سربازی باید به روال گذشته ادامه پیدا کند و نهایتاً باید بررسی کرد تا چالش‌های پیش‌رو سربازان به حداقل برسد.

در این میان کمیسیون تلفیق بودجه سال 1401 در مجلس مجوز فروش خدمت سربازی را صادر کرد که این مسئله در نهایت با اعتراض افکار عمومی و ستادکل نیروهای مسلح به دلیل تبعیضی که در آن وجود داشت، لغو شد.

در این رابطه احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز در مجلس یکی از مخالفان جدی طرح سربازی حرفه‌ای است و معتقد است جوانان پسر باید بدون تبعیض این دوره را بگذرانند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سرباز ماهر و به نقل از جامعه ۲۴ احمد علیرضا بیگی بیان کرد: مسئله سربازی حرفه‌ای چند سالی است که در ایران و نیرو‌های مسلح مطرح شده است و کشور‌های متعددی در دنیا هستند که شیوه‌های مختلف سربازی را اجرا می‌کنند. به طور مثال پاکستان کشوری است که در آن دوره سربازی به صورت حرفه‌ای در سیستم نظامی این کشور اجرا می‌شود، اما به نظر بنده شرایط سیاسی و نظامی ایران ایجاب می‌کند با توجه به تهدید‌های نظامی و درگیری‌هایی که در منطقه وجود دارد، تمامی جوانان کشور آموزش‌های نظامی را در دوره سربازی تعلیم ببینند.

عضو کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور تصریح کرد: دوره سربازی در سیستم نظام جمهوری اسلامی در حال حاضر با ایراد‌هایی به روند کاری خود ادامه می‌دهد که مجلس و ارگان‌های نظامی باید تلاش کنند تا نواقص برطرف شود و امکان استفاده بهینه از نیروی جوان کشور در راستای توسعه اهداف نظامی و استراتژیک فراهم شود. هدف از اجرای دوره سربازی از گذشته تا به امروز و آنچه که در خاطر همگان وجود دارد، آموزش و آموختن نکات نظامی است که امروزه جوانان ما با توجه به اینکه چه در مدارس و چه در دانشگاه‌ها در حال آموزش هستند، سپس در دوره سربازی حضور پیدا می‌کنند و می‌بایست تحت تعلیم قرار بگیرند تا مانند ادوار گذشته، ظرفیت‌ها و استعداد‌های پنهان آن‌ها در دوره سربازی مشخص شود.

علیرضابیگی اظهار داشت: متاسفانه آنچه که امروز به عنوان خدمت سربازی برای همگان در حال اجرا است انسجام و یکپارچگی سال‌های گذشته را ندارد، بلکه تبعیض‌های صورت گرفته، باعث شکل گرفتن اعتراض‌های عمومی شده است. به طور مثال عده‌ای با استفاده از رانت و لابی‌گری با پذیرش امریه از خدمت سربازی شانه خالی می‌کنند، یا جوانانی که قدرت لازم را ندارند در تقسیم نیرو‌های نظامی به مناطق مرزی و دور افتاده اعزام می‌شوند که این دست تبعیض‌های صورت گرفته از نواقص و فساد‌های موجود در سیستم نادرست سربازی است که حتماً باید اصلاح شود و اصلاح رفتار در سیستم سربازی توسط نیرو‌های مسلح باید صورت گیرد که در قوانین موجود و درون سازمانی نیرو‌های مسلح امکان اصلاح روند فعلی و فسادزدایی وجود دارد.

این نماینده اصولگرای مجلس افزود: مدت زمان خدمت سربازی که هم اکنون دو سال است، براساس پارامتر‌هایی تعیین می‌شود که مهم‌ترین آن، میزان رشد و کاهش جمعیت در سال‌های اخیر است که در چند سال گذشته به علت اینکه، نیروی جوان کشور رو به کاهش است و به مراتب افرادی که به خدمت سربازی اعزام می‌شوند کاهش پیدا کرده، مجبور به افزایش مدت زمان دوره سربازی شده‌ایم.

وی تشریح کرد: جوانانی که مدارک و مدارج عالی دانشگاهی را کسب کرده‌اند، به روند و نوع فرآیند کاری خود در دو سال سربازی اعتراض دارند و در دوره سربازی از ظرفیت و توانایی آن‌ها به هیچ وجه استفاده نمی‌شود. تدابیری برای استفاده از این افراد در چند سال گذشته تصویب شد که بسیاری از آن‌هایی که می‌توانند مقالات و پروژه‌هایی را در راستای اهداف نظامی و همچنین پیشبرد اهداف ملی و اقتصادی ارائه کنند، آن پروژه معادل خدمت سربازی برایشان تلقی شود، یا عضویت در هیات علمی دانشگاه‌ها از این قاعده پیروی می‌کند، اما اینکه اگر شخصی دارای مدارج علمی بالا بود باید از خدمت سربازی معاف شود، به نظر بنده حرف نادرست است، زیرا از شرایط و درک سیاسی حاکم بر کشور غافل یا دور خواهند شد. ما در گذشته سپاه دانش، سپاه ترویج و سپاه بهداشت داشتیم و اکنون هم می‌شود با تغییراتی از آن طرح‌ها استفاده کنیم. این طرح‌ها، چون در زمان شاه برقرار بوده تا حدودی بار ضدارزشی داشته و ضرورت دارد با بازتعریف و تغییراتی در آن، دوباره این طرح‌ها را راه انداخت یا قوت داد.

این نماینده تبریز در پایان خاطرنشان کرد: بعد از انقلاب، ارگان‌های موازی با نیرو‌های مسلح برای افرادی که به سن سربازی رسیده بودند، مشاغلی را تعریف کردند اعم از سرباز معلم، امریه و... که این موارد بیشتر باعث تبعیض و بی‌عدالتی شد، که اگر این مشاغل در سیستم نیرو‌های مسلح تعریف شود یقیناً با روند بهتری به کار خود ادامه می‌دهند. در خصوص حقوق دریافتی سربازان، اعتراض‌هایی وجود دارد که به حق و منطقی است و این مشکل تنها برای سربازان وجود ندارد، بلکه افزایش حقوق و بیشتر شدن تسهیلات پرداختی برای تمام مردم ایران باید صورت بگیرد که مسئله کلی و وابسته به اقتصاد ایران است، اما اگر تبعیض‌ها اصلاح شود و پس از دوره آموزشی برای سربازان ارزشیابی صورت گیرد و نظارت دقیق‌تری بر روند کاری دو ساله سربازان وجود داشته باشد یقیناً امکان بهره‌بردای بهتر از خدمت نیروی جوان کشور وجود دارد. شک نکنید با این رویکرد هم می‌توان با قدرت در برابر تهدیدات نظامی ایستاد و هم شرایط اقتصادی کشور را با کمک سربازان تلاش‌گر و خوش‌فکر بهبود بخشید.