رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستاد کل نیروهای مسلح در خصوص آخرین مهلت معرفی دیپلمه‌های مشمول برای انجام خدمت سربازی، مدت زمان دوره آموزشی، تعیین تکلیف مشمولان قلبی ـ عروقی، محرومیت‌های مشمولان غایب و پیگیری حقوق سربازان سخن گفت.
 
 
روز گذشته با برگزاری کنکور هنر عملا پرونده کنکور سراسری در سال 99 بسته شد.
 

کنکور با همه اما و اگرها و تأخیر و تعویق‌هایش به سرانجام رسید و در این بین فقط یک دسته از مشمولان بودند که بیش از همه دست و دل‌شان لرزید. مشمولان دیپلمه را می‌گویم. نگران بودند؛ نگران از آن جهت که فرجه‌ اعزام‌شان به سر رسیده بود.

اما در این بین ستاد کل نیروهای مسلح برای مشمولان دیپلمه چاره‌ای اندیشید و به آنها این فرجه را داد که تا یک هفته پس از آزمون سراسری فرصت داشته و بعد از شرکت در کنکور برای خدمت سربازی اقدام کنند؛ فرجه زمانی که به روزهای آخرش نزدیک شده و باید شمارش معکوس آن را شاهد باشیم.

آگاهی از آخرین فرصت و فرجه در نظر گرفته شده برای مشمولان دیپلمه، مدت زمان دوره آموزش سربازی، وضعیت اعزام مشمولان قلبی و عروقی، حقوق سربازان و چند و چون‌های خدمت سربازی در این روزهای کرونایی ما را بر این داشت تا با امیردریادار دوم غلامرضا رحیمی‌پور رئیس اداره سرمایه انسانی سرباز ستاد کل نیروهای مسلح به گفت‌وگو بنشینیم.

 «دوشنبه 10 شهریور» آخرین روز معرفی و مراجعه مشمولان دیپلمه به پلیس + 10

فارس: ستاد کل در اطلاعیه‌ای اعلام کرده بود که برای شرکت مشمولان دیپلمه در کنکور سراسری تمهیداتی اندیشیده است؛ قرار بود این مشمولان یک هفته فرصت داشته باشند؛ فرصت مشمولان داوطلب کنکور سراسری به طور دقیق تا چه روزی است؟

قبلا اعلام شد که مشمولان وظیفه دیپلمه سال 98 که امسال در کنکور شرکت داشتند بعد از شرکت در آزمون به مدت یک هفته فرصت دارند خود را برای انجام خدمت سربازی به پلیس + 10 معرفی کنند.

اما در نهایت بعد از برگزاری جلسات مقرر شد که مشمولان دیپلمه تا پایان وقت اداری روز دوشنبه 10 شهریور فرصت داشته باشند تا به پلیس + 10 مراجعه کنند؛ مشمولان توجه داشته باشند که در اسرع وقت برای تعیین وضعیت خدمت سربازی خود اقدام کنند.

* غایبین حق ادامه تحصیل ندارند

ذکر این نکته ضروری است که ادامه تحصیل برای مشمولان غایب ممنوع است پس مشمولان در اولین فرصت به پلیس +10 مراجعه کرده و وضعیت خدمتی خود را مشخص کنند.

ان‌شاءالله زمانی که نتایج کنکور اعلام و در آزمون پذیرفته شدند می‌توانند از خدمت ترخیص شده و ادامه تحصیل دهند.

* ترخیص قبولی های کنکور با اعلام نتایج است یا شروع کلاس‌ها؟

فارس: مشمولان قبولی در آزمون کنکور سراسری آیا بعد از اعلام نتایج ترخیص می‌شوند یا هنگامی که کلاس‌ها تشکیل شد؛ چرا که هنوز برای تشکیل کلاس‌ها و زمان آن اما و اگر وجود دارد؟

ما هم برای اعلام این وضعیت منتظر هستیم. باید وضعیت پیش رو را دید تا  بتوان گفت که آیا بعد از اعلام نتایج مشمولان ترخیص شوند یا با آغاز کلاس‌ها؛ منتظر هستیم تا به تاریخ اعلام نتایج نزدیک شویم؛‌ چرا که وضعیت کرونا نامشخص است و ممکن است بین زمان اعلام قبولی و شروع کلاس‌ها فاصله، زیاد باشد.

اگر فاصله زیاد بود ترخیص را موکول می‌کنیم به شروع کلاس؛ اما اگر فاصله نزدیک بود مثل سال‌های گذشته که یک ماه یا 20 روز بیشتر فرصت نبود؛ خب بلافاصله مشمولان را ترخیص می‌کنیم تا به کلاس‌هایشان برسند.

اما اگر فاصله زیاد بود و معطلی زیادی تا زمان تشکیل کلاس‌ها وجود داشت مشمولان را حین خدمت نگه داشته و 10 تا 20 روز قبل از شروع کلاس‌ها آنها را ترخیص می‌کنیم.

* درخواست تعویق اعزام برای همه مشمولان امکان پذیر است/دلیل و عذر موجه باید باشد

فارس: آیا دیپلمه‌هایی که یک هفته فرصت برای معرفی خود دارند می‌توانند درخواست یک ماهه تعویق را داشته باشند؟

طبق مقرراتT سازمان وظیفه عمومی به درخواست افرادی که تعویق اعزام داشته باشند، رسیدگی می‌کند؛ این موضوع در گذشته بوده و کماکان هم ادامه دارد؛ کسانی که به هر دلیل مشکل داشته و عذرشان موجه باشد می‌توانند تقاضای تمدید اعزام داشته باشند؛ آن هم در هر مقطعی از دیپلم گرفته تا لیسانس و فوق لیسانس اما اینکه هر کسی تقاضا کند پذیرفته شود؛ اینگونه نیست.

سازمان وظیفه عمومی درخواست‌ها را بررسی کرده و اگر عذری را موجه تشخیص دهد تعویق یک ماهه را به متقاضی اعلام می‌کند.

*دوره آموزشی مهرماه هم یک ماهه است

فارس: دوره آموزش سربازی تا چه زمانی یک ماهه است؟

مشمولان نگران نباشند پیش بینی ما این است که تا آخر سال، دوره آموزشی یک ماهه باشد ولی به هر حال بستگی به تصمیم‌گیری مبادی تخصصی و مربوطه دارد که نتیجه بررسی خود را مشخص و اعلام کنند.

برای مهر ماه نیز دوره آموزشی یک ماهه است اما برای نیمه دوم سال منتظر تصمیم‌گیری در این زمینه هستیم.

* مدت دوره آموزشی یک ماه خالص است بدون احتساب تعطیلی

فارس:برخی پادگان‌ها و مراکز آموزشی مدت دوره آموزشی‌شان چند روزی بیشتر از یک ماه است؛ علت این تفاوت چیست؟

مدت دوره آموزشی یک ماه خالص است، برخی از سازمان‌ها تعطیلات را کسر کرده و ممکن است یک هفته به این یک ماه اضافه شود.

* احتمال معافیت پزشکی 6 ماهه مشمولان قلبی عروقی

فارس: اعزام مشمولان قلبی عروقی به کجا رسید آیا وضعیت این مشمولان تعیین تکلیف شد؟

ان شاءالله تا یک ماه دیگر وضعیت این دسته از مشمولان تعیین تکلیف می‌شود.

آنهایی که در زمره پر خطر بودند قرار است وضعیت‌شان بررسی شده و در جلسه تعیین تکلیف شود که آیا معافیت موقت 6 ماهه بدهیم یا خیر؛ آنها که پرخطر نبودند به مرور اعزام می‌شوند.

* اعزام دسته کم خطر مشمولان قلبی عروقی از این ماه

فارس: اعزام گروه کم خطر مشمولان قلبی عروقی از چه زمانی انجام می‌شود؟

از این ماه اعزام این دسته از مشمولان شروع می‌شود؛ باید گفت همه بیماران قلبی عروقی مقابل ویروس کرونا پرخطر نیستند؛ برخی بیماری‌ها که آسیب‌پذیری‌شان بیشتر است را جدا کرده و از اعزام‌شان تاکنون خودداری کرده‌ایم؛ احتمالا معافیت موقت به این دسته تعلق بگیرد؛ اما آنهایی را که پرخطر نیستند از این ماه اعزام خواهیم کرد.

* فوتی کرونایی در بین سربازان نداشته‌ایم

فارس: از آخرین آمار ابتلا به کرونا در بین سربازان بگویید؛ آیا فوتی کرونایی داشته‌ایم؛ آمار مبتلایان به کرونا در جامعه سربازان افزایش داشته است؟

الحمدالله فوتی کرونایی در بین سربازان نداشتیم.

در موضوع ابتلا به کرونا نیز در حوزه سربازان هیچ افزایش یا کاهشی نداشته‌ایم بلکه یک روند ثابت بوده که با آمار جامعه در ابتلا به کرونا نیز فاصله بسیار داشته و درصدش بسیار پایین است.

* دوره احتیاط به پایان رسیده/ حقوق سربازان گروه پزشکی مانند جدول اعلامی است

فارس: یکسری از سربازان گروه‌های پزشکی برای کادر درمانی به کارگیری می‌شدند؛ آیا این اتفاق هنوز هم رخ می‌دهد؛ وضعیت حقوق این دسته از سربازان چگونه است؟

بطور کل گروه پزشکی و پیراپزشکی در حوزه تخصصی به کار گرفته می‌شوند در بیمارستان ها، درمانگاه‌ها و ... .

برخی از این کارکنان وظیفه در امر مبارزه با کرونا به کارگیری شدند اما با توجه به آنکه نیروی انسانی تامین شده این افراد بیشتر در یگان‌ها و مراکز درمانی پادگان‌ها مشغول به کار هستند.

در ابتدای شیوع کرونا که دوره احتیاط بود تعدادی را اضافه بر مدت قانونی سربازی نگه داشتیم و دوره احتیاط را شروع کرده بودیم که به این دسته از سربازان حقوق معادل درجه را دادیم که الحمدالله با توجه به شرایط و رفع مشکل انسانی این تعداد محدود از مشمولان پزشکی و پیراپزشکی ترخیص شده و حقوق تعیین شده به آنها پرداخت شد.

از آن به بعد حقوق کارکنان وظیفه بر اساس پولی که دولت به ستاد کل می‌دهد و مبلغی که مقرر شده، پرداخت می‌شود و بین کادر گروه‌ پزشکی و سایر کارکنان وظیفه فرقی نیست؛ بر اساس درجه و محل خدمت همان مبالغ حقوق که در لیست و جدول تعیین شده به آنها پرداخت می‌شود.

*ستادکل به جد پیگیر افزایش حقوق سربازان است

فارس: برای افزایش حقوق کارکنان وظیفه، ستاد کل پیگیری خاصی انجام داده است؟

بله؛ در خصوص افزایش حقوق کارکنان وظیفه مطابق قانون خدمت وظیفه عمومی از مبادی مختلف پیگیر این موضوع هستیم. ان‌شاءالله حقوق سربازان افزایش داشته باشد؛ باید گفت ستاد کل به جد پیگیر این موضوع است.

 * اجرای طرح جریمه مشمولان غایب تعداد غایبین را افزایش داد

فارس: آیا تعداد مشمولان غایب افزایش یافته است؟

متأسفانه به خاطر اجرای قانون جریمه مشمولان غایب در پایان سال 97 و سال 98 افزایش چشمگیری در آمار مشمولان غایب داشتیم چون بسیاری از سربازان و مشمولان وظیفه انتظار داشتند که طرح جریمه مشمولان غایب ادامه پیدا کند؛ بنابراین به غیبت‌شان ادامه داده و عده‌ای هم به این افراد پیوستند.

به خاطر همین موضوع بود که جلوی ادامه اجرای طرح جریمه مشمولان غایب گرفته شد.

در خصوص وضعیت مشمولان غایب در سال جاری باید گفت ابتدای سال به دلیل کرونا نگرانی‌هایی ایجاد شد و موضوع کرونا در این زمینه مؤثر بود اما به نظر می‌رسد از نیمه دوم سال شرایط بهتر شود. 

* محرومیت های قانونی در انتظار مشمولان غایب و سربازان فراری

فارس: محرومیت‌های قانونی در قبال مشمولان غایب چیست؟

مطابق مواد قانونی برای مشمولان غایب محرومیت‌هایی پیش‌بینی شده است از جمله اینکه هر گونه استخدام و بکارگیری غایبان در شرکت‌های دولتی و خصوصی ممنوع است؛ اجازه ادامه تحصیل نداشته و نمی‌توانند در ادامه وقتی هم که به خدمت سربازی می‌روند از معافیت کفالت و .. استفاده کنند؛‌ این افراد اجازه خروج از کشور ندارند.

باید گفت این محرومیت‌ها هم برای کارکنان وظیفه فراری و هم مشمولان غایب است.

البته ستاد کل هم پیگیر این موضوع است تا این محرومیت‌ها و این قانون به نحو احسن انجام شود.